PVC Granül Üretim Tesisi

PVC veya polivinil klorür, en fazla kullanılan amorf plastiklerin başında gelmektedir. PVC'nin sert ve esnek olarak iki çeşit kullanım alanı vardır. Sert PVC daha çok boru, pencere profili ve duvar kaplamaları gibi alanlarında değerlendirilmektedir. Bunlar; dayanıklı, mukavemeti yüksek, sert ve kendi kendine yanmazlık özelliklerine sahiptir.

Yumuşak veya esnek PVC türleri ise daha çok kablo sanayi, yer döşemeleri, oyuncak ve eldiven yapımında kullanılmaktadır. Düşük ısı stabilitesi ile öne çıkan PVC, ısıtıldığı zaman metal yüzeylere yapışma özelliği çok yüksek bir üründür. Hava şartlarına dayanıklılığı yüksek olan PVC; kolay işlenebilmesi, metal yüzeye yapışması ve iyi elektriksel özelliklerinin bulunması sayesinde kablo imalatında sıklıkla tercih edilmektedir.

PVC, direkt olarak ısıya maruz kaldığında HCl (Hidrojen Klorür) açığa çıkmakta ve PVC renginde sararmalar meydana gelmektedir. Bozunma derecesine bağlı olarak PVC renginde sırası ile sararma, kızıllaşma, kahverengileşme ve siyahlaşma görülmektedir. Buna ek olarak ürünün fiziksel ve kimyasal özelliklerinde de değişmeler meydana gelmektedir. Süreç sırasında açığa çıkan atık gazlar ve nem, vakum ile ortamdan uzaklaştırılarak bertaraf edilmektedir.

PVC üretim süreçlerinde ürün tipine bağlı olarak bazı yardımcı katkı maddelerinin kullanılması zorunludur.

Genel olarak bir PVC formülasyonu aşağıdaki gibidir:

PVC FORMÜLASYONU

  1. PVC rafinesi (Vinil Klorür)
  2. Plastifiyanlar
  3. Stabilizatörler
  4. Kaydırıcılar
  5. Dolgu Maddeleri
  6. Mukavemet Artırıcılar
  7. Proses Yardımcıları
  8. Pigmentler

Yukarıdaki maddelerle birlikte alev önleyiciler ve optik beyazlatıcı gibi katkı maddeleri de kullanılmaktadır. Çok değişik ve geniş kullanım alanı olan PVC formülleri için tercih edileceği alanlara ve nihai mamulün özelliklerine göre yukarıdaki formülasyonda değişiklikler yapılarak çeşitli PVC granüller elde edilebilmektedir.

PVC GRANÜL Çeşitleri

  1. Dıs Kılıf
  2. Izole
  3. Dolgu
  4. TTR